11 de Desembre de 2020

Apropem a les farmàcies test serològics de la COVID-19

Test_serologicos_fedefarma

Apropem a les farmàcies test serològics COVID-19. D’aquesta manera, facilitem a les farmàcies de Catalunya i Comunitat Valenciana aquests test per ajudar-les a respondre a la demanda del seus pacients.

Conscients de la rellevància de la farmàcia en primera línia davant la pandèmia i com a agent de salut més proper al ciutadà, aquest mes de desembre des de la cooperativa facilitem que les farmàcies sòcies, ubicades fonamentalment a Catalunya i Comunitat Valenciana, amb presència també a Andorra i Aragó, ja puguin proveir-se d ‘aquest test. És el primer test aprovat per la Unió Europea per a l’autodiagnòstic que pot comercialitzar-se en les farmàcies sota prescripció mèdica.

Es tracta d’un test ràpid que detecta la presència d’anticossos IgG i IgM contra la SARS-CoV-2 mitjançant una mostra de sang en només uns 15 o 20 minuts.

El president de fedefarma, Xavier Casas, ha destacat “la importància d’apropar aquest tipus de test a les farmàcies comunitàries per seguir recolzant-les en el context d’aquesta pandèmia en el seu rol sanitari de referència davant el ciutadà”.

“Un objectiu que centra sempre les iniciatives que desenvolupem des de la cooperativa per continuar impulsant el creixement de la farmàcia comunitària i el canal, coneixedors del seu valor sanitari, assistencial i social”, ha assenyalat Xavier Casas.

TEST SEROLÒGICS

Apropem a les farmàcies test serològics COVID-19, que detecten si l’organisme ha generat anticossos i per tant vol dir que ha entrat en contacte amb el virus.

La Immunoglobulina G (IgG) és l’anticòs que dóna protecció enfront d’infeccions bacterianes i víriques. Mentre que la Immunoglobulina M (IgM) és el primer anticòs que produeix el cos per combatre una infecció.

En els casos de dubtes, disposar dels resultats d’una PCR pot contribuir a diferenciar l’estat, com queda explicat en la següent taula:

PCR IgM IgG Significat
Negatiu
+ Periode de finestra de la fase inicial
+ + Estat inicial de la infecció
+ + + Fase aguda de la infecció
+ + Fase final de la infecció
+ Estat inicial amb possible fals negatiu de PCR. Confirmar PCR.
+ Infecció passada i curada
+ + Malaltia en evolució. Confirmar PCR