26 de Maig de 2020

Lliurament dels premis Concòrdia-fedefarma

Fedefarma i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona hem lliurat els premis Concòrdia-fedefarma. El seu objectiu é promoure els estudis de Farmàcia i Nutrició Humana i Dietètica.

Els premis Concòrdia – fedefarma estan oberts a estudiants de centres d’ensenyament de Catalunya. Posen en valor treballs de recerca d’alumnes de batxillerat sobre novetats del món farmacèutic i treballs de recerca en els àmbits de les ciències farmacèutiques.

La VI edició ha destacat treballs que aborden la clortacrina en el tractament de l’Alzheimer, l’evolució de la diagnosi i tractament de malalties i com afecta l’all en la coagulació sanguínia.

Aquests premis s’inclouen en la col·laboració entre la cooperativa i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Aquesta col·laboració està orientada a l’impuls conjunt de la professió farmacèutica i a la projecció dels futurs farmacèutics.

Aquesta col·laboració impulsa accions com els premis que reconeixen treballs sobre educació farmacèutica, en el marc de l’assignatura de Pràctiques tutelades del Grau de Farmàcia. També visites al magatzem de fedefarma a Gavà per apropar el paper del farmacèutic en la distribució cooperativista als estudiants, entre d’altres.

 

VI EDICIÓ DELS PREMIS CONCORDIA-FEDEFARMA

 

La VI edició dels premis Concòrdia-fedefarma, atorga el primer premi a L’all com antiagregant. Es tracta d’un treball d’Aina Coll López, estudiant de batxillerat al centre Intermunicipal del Penedès.

Té com a objectiu principal abordar com l’all pot afectar en la coagulació sanguínia, concretament a la fase d’agregació de plaquetes.

En segona posició es destaca l’estudi de la clortacrina: síntesi d’un derivat de la tacrina i determinació experimental de la seva toxicitat amb el model de peix zebra. Ivet Bagan Costa, estudiant de l’Escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell, ha elaborat aquest treball.

Pretén crear i sintetitzar un nou compost derivat de la tacrina menys tòxic per poder tractar la malaltia d’Alzheimer (la clortacrina).

Així mateix, el tercer premi és per al treball L’evolució en el diagnòstic i en el tractament de les malalties. Anàlisi dels remeis casolans del llibre Quanteas Peres i Sole 1859, Tossa. Aquest ha estat realitzat per Maria Castelló Mundet, estudiant de l’Institut de Tossa de Mar.

Entre els seus objectius estava aprofundir en els mètodes actuals de diagnòstic i tractament.

Aquesta edició s’ha celebrat a través de videoconferència. El jurat ha estat format per Montserrat Miñarro, Cap d’Estudis del Grau de Farmàcia, Roser Fisa, vicedegana de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, Elisenda Casals, directora de l’Àrea Científica de fedefarma i Mónica Monfort, responsable de Formació i Retail de la cooperativa. La sessió ha estat coordinada per Josefina Tapias, Secretària Acadèmica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.

Els premiats han rebut un reconeixement econòmic i els treballs s’han valorat amb els mateixos criteris que els que s’utilitzen per revisar els treballs fi de grau, ja que es tracta igualment de treballs científics.