20 de Setembre de 2019

Dia Mundial de l’Alzheimer 2019

Día Mundial del Alzheimer

Des de fedefarma impulsem la campanya de salut del Dia Mundial de l’Alzheimer 2019 que té lloc el 21 de setembre.

Aquesta campanya té en compte la incidència de la patologia, i té present que la farmàcia és el nivell assistencial més pròxim al ciutadà, amb un paper molt actiu en l’acompanyament no només del malalt, si no també per als seus cuidadors i familiars.

Sota el lema “Recorda’ls qui són”, la campanya Dia Mundial de l’Alzheimer 2019 es dirigeix a aquells clients habituals de la farmàcia que exerceixen de cuidadors d’un malalt d’Alzheimer. Pretén incidir en la importància de la seva pròpia cura: aquells que compten amb un familiar o conegut diagnosticat d’Alzheimer, per a guiar-los en la convivència i l’acompanyament del pacient en el seu dia a dia. També es dirigeix a clients habituals de la farmàcia sense cap familiar o conegut diagnosticat d’Alzheimer per a contribuir a la presa de consciència i assegurar uns bons hàbits.

Vicenç J.Calduch, president de fedefarma, destaca que es tracta “d’una iniciativa desenvolupada per la cooperativa per a reforçar el paper de la farmàcia en educació sanitària posant l’accent en hàbits saludables que poden ajudar a prevenir l’Alzheimer i en l’atenció farmacèutica a malalts, familiars i cuidadors”.

La campanya es desenvolupa a través de material dissenyat per fedefarma específicament per a aquest dia mundial. Les farmàcies adherides disposen de material PLV, informació tècnica sobre la patologia i protocols d’actuació per al farmacèutic, així com materials informatius amb consells de salut per a la població o pacients que ajuden el farmacèutic a abordar la malaltia i a posicionar-se com a agent pròxim en salut.

Alzheimer, l’epidèmia del segle XXI

Les xifres actuals de l’Alzheimer indiquen que hi ha més de 800.000 pacients diagnosticats a Espanya, en què 1 de cada 10 persones majors de 65 anys té Alzheimer i en què 1 de cada 2 persones té una relació directa o indirecta amb la malaltia.

La malaltia de l’Alzheimer causa problemes de memòria, raonament i conducta. És la demència més comuna i dura habitualment entre 7 i 15 anys, a partir del seu diagnòstic.

Durant aquest temps, l’afectació i la dependència del malalt augmenta fins a convertir-se en la principal causa de dependència per a les persones grans.

Els primers símptomes apareixen en relació amb la capacitat per a memoritzar coses noves. Aquests símptomes tenen associats certs canvis de caràcter amb un predomini especial de l’apatia. Posteriorment van apareixent uns altres com la desorientació en temps, la incapacitat per a dibuixar i copiar figures i la incapacitat per a denominar objectes comuns.

Les campanyes de salut de fedefarma han abordat aquest any els trastorns del somni, la salut digestiva, i es completaran amb el Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) el 20 de novembre de 2019.

Veure campanyes Dies Mundials fedefarma 2019.

Si vols adherir-te als Dies Mundials de fedefarma 2019 contacta amb el SAS al telèfon 937 060 371 de Barcelona o al telèfon 960 450 103 de València o envia un correu electrònic a formacio@fedefarma.com