27 de Maig de 2019

Premis Concordia – fedefarma

Premios Concordia fedefarma

Posem en valor els estudis de Farmàcia i la recerca en l’àmbit de les ciències farmacèutiques

S’ha celebrat la V edició dels premis Concòrdia – Fedefarma, lliurats per la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.

Juntament amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona hem lliurat els premis Concòrdia –Fedefarma en la seva V edició, per a posar en valor i promocionar els estudis de Farmàcia i Nutrició Humana i Dietètica.

Aquests premis destaquen treballs de recerca d’alumnes de batxillerat, en centres d’ensenyament de Catalunya, relacionats amb novetats del món farmacèutic, així com treballs de recerca en l’àmbit de les ciències farmacèutiques.

Aquesta edició ha distingit en primer lloc l’Estudi de les propietats antibiòtiques d’extractes de l’all i la ceba, realitzat per Marina García Arenas. En el context de les resistències antibiòtiques, es planteja si els extractes d’all i ceba tenen efecte antibiòtic. La part pràctica es va investigar en l’Institut Hospital del Mar de recerques Mèdiques.

En segon lloc, s’ha premiat el treball Gens i càncer: avançant cap a la medicina personalitzada, desenvolupat per Lluís Moreno Balagué i Mariona Vázquez i Mas. Els estudiants han desenvolupat un mètode matemàtic per a classificar els diferents tipus de càncers i així veure les similituds entre ells i poder plantejar el mateix tractament.

Finalment, els premis Concòrdia – fedefarma han reconegut Els nanofármacos, una millora del tractament contra el càncer?, desenvolupat per Clàudia Solbes-Godin. El treball estudia els nanofármacos amb l’objectiu d’aconseguir disminuir els efectes secundaris i augmentar la biodisponibilitat dels fàrmacs.

En aquesta edició, han participat gairebé 40 treballs de centres d’ensenyament de totes les províncies de Catalunya. Molts dels treballs tenien com a tema la resistència als antibiòtics, seguint l’alerta actual relacionada en aquest tema, també s’han rebut temes centrats en el càncer i malalties neurodegeneratives, la dermocosmètica o els productes naturals, entre altres.

L’acte de lliurament ha tingut lloc en la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. El jurat ha estat format per Montserrat Miñarro, Cap d’Estudis del Grau de Farmàcia, Yolanda Cajal, Vicendecana de Recerca, Política científica i Transferència, i Elisenda Casals, Directora de l’Àrea Científica de fedefarma. Els treballs s’han valorat amb els mateixos criteris que els que s’utilitzen per a revisar els treballs fi de grau, ja que es tracta igualment de treballs científics.

Aquests premis s’emmarquen en la col·laboració de fedefarma amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, la qual materialitza altres projectes orientats a l’impuls de l’evolució constant de la professió, com són els premis Pharmanews, a alumnes que estan cursant el grau, o els premis fedefarma que reconeixen treballs sobre educació farmacèutica, en el marc de l’assignatura de Pràctiques Tutelades del Grau de Farmàcia.

Aquests premis i la col·laboració de la cooperativa amb la Facultat responen a l’aposta de fedefarma per la formació contínua com a eina que assegura el manteniment, actualització i desenvolupament dels coneixements i competències, i amb això l’excel·lència en la pràctica de la professió farmacèutica.