12 d'Abril de 2019

Fedefarma amb els futurs farmacèutics de la UB

VIII Premios fedefarma

Lliurem els VIII Premis fedefarma en el marc de l’assignatura de Pràctiques Tutelades del Grau de Farmàcia de la UB.

Els VIII premis fedefarma s’impulsen de la mà de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Aquests premis han reconegut treballs sobre educació farmacèutica en relació amb la vacunació i amb la cura de la pell de pacients amb càncer de mama, en el marc de l’assignatura de Pràctiques Tutelades del Grau de Farmàcia de la Universitat.

En aquesta edició, el jurat ha estat integrat per Elisenda Casals i Josep Maria Magrinyà, membres del Consell Rector de fedefarma, i Mónica Monfort, responsable de formació de la cooperativa, la Doctora Marian March, coordinadora de l’assignatura de Pràctiques Tutelades de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, la Doctora Montse Miñarro, cap d’estudis, i la Doctora Ángels Franch, Vicedegana Acadèmica de l’àmbit Farmàcia.


TREBALLS PREMIATS

La VIII edició ha comptat amb la participació de 13 projectes en les categories de Farmàcia Hospitalària i de Farmàcia Comunitària. La iniciativa vol posar en valor aquests treballs d’educació sanitària dirigits a la població i centrats en contribuir a incrementar el coneixement en relació amb les mesures higiènic-sanitàries i informació general sobre patologies per a la millora de la qualitat de vida dels pacients.

D’aquesta manera, la categoria de Farmàcia Comunitària ha premiat el treball Educació farmacèutica en dermocosmética en càncer de mama, realitzat per 6 estudiants i tutelat per dos professors, de la Unitat de Coordinació Barceloní nord i Maresme.

El treball s’orienta a explicar com el farmacèutic pot ajudar els pacients que pateixen aquesta malaltia a cuidar la seva pell i minimitzar les reaccions adverses dels tractaments. Inclou un vídeo en el qual pacients que han sofert càncer de mama o es troben en tractament parlen des de la seva experiència. El vídeo va ser presentat davant 40 dones en la localitat de Premiá de dalt per a posar l’accent en el paper del farmacèutic en la cura de la pell del pacient de càncer de mama.

Per part seva, en la categoria de Farmàcia Hospitalària s’ha guardonat el treball Educació farmacèutica en la vacunació, de la Unitat de Coordinació Barcelona Sud, en el qual han participat 12 alumnes i ha estat coordinat per 2 professors.
El treball ha incorporat un vídeo molt atractiu a nivell visual i divulgatiu, en el qual s’abordava la importància de la vacunació entre la població per a aconseguir la protecció davant patologies contagioses. En aquest context, es feia èmfasi en la immunitat de grup que es produeix quan un alt percentatge de la població es vacuna.

Els estudiants que han participat en tots dos treballs han estat premiats amb la matrícula gratuïta al pròxim curs del Programa de Formació Continuada. Fedefarma impulsa el PFCdes de fa més de 30 edicions, tant a Catalunya com a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements del farmacèutic davant les noves necessitats de salut que es plantegen en l’oficina de farmàcia i els avanços farmacològics.

VIII PREMIS FEDEFARMA

Els treballs volen dotar als alumnes de les competències transversals assignades a la seva formació, com el treball en equip, creativitat, comunicació, etc., a més de les habilitats instrumentals relacionades amb la preparació de materials audiovisuals i didàctics que contribueixin a consolidar la tasca educativa.

Aquests premis s’emmarquen, al costat d’altres iniciatives, en la col·laboració de fedefarma i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació dirigida a l’impuls de la formació dels futurs farmacèutics i la professió farmacèutica.

A més d’aquests premis, la col·laboració inclou accions com l’organització de seminaris sobre temes fonamentals en la gestió de l’oficina de farmàcia i en l’atenció farmacèutica; la instal·lació del programa desenvolupat per la cooperativa, IOFWin, en la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, perquè els alumnes puguin familiaritzar-se i aprendre el maneig del programa de gestió de la farmàcia, i l’organització de visites d’estudiants a centres logístics de fedefarma per a acostar la distribució cooperativista, entre altres.